Beneficiile alimentelor fără gluten pentru sănătate

Beneficiile alimentelor fără gluten pentru sănătate

În ultima vreme se discută din ce în ce mai mult despre beneficiile unei diete fără gluten pentru sănătate. O dietă fără gluten înseamnă eliminarea completă din regimul alimentar a produselor brute sau preparate, care conțin gluten. Glutenul este o proteină vegetală care se găsește în anumite cereale cu spic, mai exact în grâu, secară și orz. Practic toate produsele alimentare preparate din sau cu aceste cereale conțin gluten. De exemplu: pâinea, toate pastele făinoase din grâu, produsele de patiserie, prăjiturile cu blat din făină de grâu, etc.
 

Dieta fără gluten a devenit populară ca unic tratament al celor care suferă de boala celiacă, un răspuns autoimun al organismului la proteina din gluten, pe care nu o tolerează nici măcar în cantități mici. Afecțiunea este cronică și are mai multe denumiri: boala celiacă, celiachie, sprue celiac, sprue non-tropical sau enteropatia glutenică. Această intoleranță la gluten este destul de des întâlnită, studiile arătând o incidență de 1 la 100 de persoane din toată lumea, ținând cont de cazurile confirmate. Boala celiacă poate apărea oricând, atât la copii cât și la adulți, după momentul în care o persoană începe să mănânce alimente care conțin gluten.

Beneficiile dietei fără gluten

Odată cu interesul crescut pentru dieta fără gluten, specialiștii au constatat că poate fi benefică pentru orice om, nu doar pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau care au fost diagnosticate cu alte afecțiuni corelate cu glutenul.
Printre efectele extrem de benefice ale dietei fără gluten sunt:

  • Obținerea și menținerea siluetei visate și echilibrate - toată lumea știe că pâine și pastele îngrașă. Prin renunțarea la aceste alimente și înlocuirea lor cu produse pe bază de orez sau mălai numărul caloriilor zilnice va scădea simțitor. Acest lucru se va constata și la verificarea de la cântar în doar câteva săptămâni.
  • Un tonus mai bun – cei care optează pentru o dietă fără gluten sunt mai energici, pentru că răspunsul organismului la ceea ce mănâncă, prin secreția de insulină, este mai blând. Digestia este de asemenea mai ușoară. Nu mai apare deci acea stare de moleșeală după masă.
  • Psihic mai echilibrat – dacă organismul se simte bine, este mai activ, iar silueta devine cea dorită și psihicul se menține echilibrat. Se pare că persoanele care urmează o dietă fără gluten sunt mai puțin predispuse la depresii.
  • Pielea își îmbunătățește aspectul – efect obținut în timp, prin creșterea volumului de alimente sănătoase, legume și fructe.
  • Estomparea sau eliminarea unor simptome supărătoare: flatulența, balonarea, greața, tulburările de tranzit, oboseala inexplicabilă, durerile de burtă după masă, anemie prin carență de fier, căderea părului, slăbirea smalțului dentar.

Ce putem să mâncăm, fără gluten

Chiar dacă dieta fără gluten presupune eliminarea făinoaselor din alimentație și a tuturor produselor care conțin gluten, ea rămâne în continuare una variată și bogată în produse gustoase și sănătoase. Printre alimentele care nu conțin gluten, se numără: fructele, legumele, orezul, peștele, carnea, ouăle.

Din fericire, pe etichetele produselor din comerț există mențiunea cu privire la conținutul de gluten, detaliu foarte util celor care doresc să îl evite.
Pentru că celor mici le poate fi puțin mai dificil să renunțe la gustările pe care le ronțăiau, de exemplu sărățele, covrigei, batoane, grisine, este important să găsim alternative gustoase, sănătoase și fără gluten, astfel încât ei să nu poftească la alimentele care le fac rău.

7Nature ofera o multitudine de produse alternative fără gluten: de la făină până la biscuiți sau batoane din cereale BIO.

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri | 09:00 - 17:00

0372 129 877 contact@7Nature.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!