Micul dejun nu este considerat a fi ,,masa principală a zilei”, însă specialiștii în nutriție îl recomandă în unanimitate ca fiind ,,cea mai importantă masă a zilei”. În funcție de micul dejun, mai exact de cât de sănătos este acesta și benefic organismului, ne putem simți plini de energie sau din contră slăbiți, pe parcursul întregii zile.
Pentru a beneficia din plin de avantajele unui mic dejun sănătos, acesta trebuie să fie ușor de preparat, format din alimente bogate în nutrienți, cum ar fi cele care conțin multe fibre și nu în ultimul rând, gustos. Produsele sănătoase sunt benefice pentru stomac, se digeră ușor și mențin o senzație de sațietate constantă până la următoarea masă. Astfel, vom beneficia rapid de o stare generală de bine care se va menține până la finalul zilei.
Chiar dacă un mic dejun sănătos este cea mai importantă masă a zilei, trebuie să nu neglijăm celelalte mese. Dacă nu menținem în continuare un echilibru și în privința prânzului, gustărilor și a cinei, atunci anulăm practic tot binele pe care ni-l facem servind un mic dejun de calitate.
Câteva dintre beneficiile unui mic dejun sănătos
- Studiile au confirmat scăderea riscului de infarct miocardic la persoanele care nu sar peste micul dejun și îi acordă importanța cuvenită, străduindu-se să aleagă alimente bogate în fibre, ușoare pentru stomac și organism;
- Fibrele, mineralele și vitaminele consumate la micul dejun cresc puterea de concentrare pe parcursul zilei și îmbunătățesc activitatea cognitivă;
- Tot datorită unui mic dejun sănătos, de calitate, este îmbunătățită și memoria. Mineralele esențiale acestui proces vin automat ,,la pachet” cu nutrienții din alimentele benefice alese;
- Alegând un mic dejun sănătos, scazi considerabil riscul de a dezvolta anumite carențe, practic organismul va beneficia constant de vitamine și minerale din fibre, astfel încât nu dezvoltă în timp deficite în această privință;
- Micul dejun sănătos și sățios previne senzația de foame accentuată din timpul zilei. Cu alte cuvinte ajută la menținerea unei siluete armonioase, fără excese alimentare, păstrând o greutate echilibrată;
- Un mic dejun sănătos combate obiceiurile nocive cu efecte negative complexe, cum ar fi sedentarismul, pentru că energia simțită pe parcursul zilei conferă un tonus bun. Dar și altele precum fumatul, pentru că senzația de liniște interioară și echilibrul psihologic obținute încă de dimineață scad nevoia de a fuma, de a avea ticuri sau de a roade unghiile;
- Micul dejun sănătos alungă stările de iritabilitate și de anxietate care pot apărea pe parcursul zilei, dacă prima masă nu este servită. Cu cât este mai sănătos, cu atât va aduce mai multe beneficii și din punct de vedere psihologic.
Cât de copios este un mic dejun sănătos
Numărul mediu de calorii recomandat de nutriționiști este de 500. Un mic dejun sănătos este format dintr-o băutură – ceai, cafea, limonadă, un fruct pentru energie, cereale integrale care conțin mule fibre, un produs din categoria lactatelor – iaurt, brânzică.
Un motiv în plus să alegi un mic dejun sănătos
Obiceiurile bune se transmit din generație în generație. Dacă alegi un mic dejun sănătos zilnic, îi vei insufla copilului prin puterea exemplului, că aceasta este normalitatea. El va beneficia pe termen lung de multiple avantaje care îi vor îmbunătăți calitatea vieții și îl vor ajuta să mențină o stare foarte bună de sănătate.