Colesterolul rău, colesterolul bun: care este nivelul optim și cum îl poți menține

Colesterolul rău, colesterolul bun: care este nivelul optim și cum îl poți menține

Colesterolul este format din molecule lipidice care circulă prin sângele din organismul omenesc și care are diverse roluri indispensabile menținerii unei stări de sănătate cât mai bune, cum ar fi: colesterolul este parte importantă din învelișul fiecărei celule, are rol în cicatrizarea țesuturilor, este precursor al sintezei sărurilor biliare necesare pentru digestia grăsimilor, influențează sinteza vitaminei D și metabolismul, intervine la nivelul sinapselor nervilor, influențează în mod pozitiv sistemul imunitar și altele.

Dar nu tot colesterolul este benefic organismului și nu în orice cantitate. De aceea, odată cu progresul medicinei, el a fost împărțit în două tipuri: colesterol LDL și colesterol HDL, după felul de proteină care îl transportă.

Colesterolul ,,RAU” încarcă arterele, distruge sănătatea inimii și dă peste cap metabolismul. El se formează prin asocierea cu proteinele provenite din surse animale, cum ar fi carne, lapte și ouă.

Colesterolul ,,BUN” se formează prin asocierea cu proteine de calitate, provenite din surse vegetale, cum ar fi migdalele, fasolea, uleiul de măsline, avocado, etc., ajută la menținerea unor artere curate și implicit a unei inimi sănătoase.

Care sunt valorile de referință pentru Colesterol

Limitele valorilor de colesterol pentru adulți sunt:

  •  Un nivel egal sau mai mare de 240 mg/dl indică un colesterol crescut;
  •  Valorile între 200 si 239 mg/dl indică un colesterol la limită (borderline crescut);
  •  Un nivel al colesterolului mai mic de 200 mg/dl indică valori bune de colesterol;
 

Limitele valorilor de colesterol pentru copii sunt:

  •  Un nivel egal sau mai mare de 200 mg/dl indică un colesterol crescut;
  •  Valorile între 170 si 199 mg/dl indică un colesterol la limită (borderline crescut);
  •  Un nivel al colesterolului mai mic de 170 mg/dl indică valori bune de colesterol;

Care sunt efectele unui colesterol mare asupra organismului

Când valorile colesterolului depășesc limitele recomandate, apare hipercolesterolemia, ce poate produce o serie de efecte adverse, deloc de neglijat. Fără să-și facă prezența prin simptome vizibile sau durere, colesterolul mărit stă la baza bolilor cardiovasculare.
Colesterolul în plus față de necesarul organismului se depune sub formă de placă de aterom pe pereții vaselor de sânge, în special ai arterelor. Fluxul de oxigen care ajunge la inimă și la creier este influențat, deoarece arterele devin rigide și se îngustează. Pe pereții acestor artere colesterolul depus formează plăci. Dacă bucăți din ele se desprind și încep să circule, produc blocaje, care ulterior duc la accidente vasculare. Practic, menținerea unui nivel optim de colesterol nu garantează doar artere curate ci și evitarea unor probleme grave cu consecințe imediate, cum ar fi infarctul miocardic.

Ce suplimente sunt bune pentru colesterol

Piața ne oferă o mare varietate de suplimente prezentate ca fiind bune pentru menținerea sănătății inimii, a unui metabolism bun și a colesterolului la nivel normal, însă de multe ori publicitatea se dovedește a fi înșelătoare, mai ales când promite soluții miraculoase. Achiziționarea suplimentelor alimentare este de preferat să se facă numai după discuția cu medicul și numai din surse de încredere. Sunt recomandate suplimentele naturale, bio, fără chimicale și conservanți care produc efecte negative în organism.

 

Categorii

Suport clienti Luni - Vineri | 09:00 - 17:00

0372 129 877 contact@7Nature.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!