Care este deosebirea dintre produsele naturale și produsele bio, organice, ecologice

Care este deosebirea dintre produsele naturale și produsele bio, organice, ecologice

Din ce în ce mai mulți oameni sunt preocupați de un stil de viață sănătos și implicit de o dietă sănătoasă. Tocmai din acest motiv, produsele care dau de înțeles că sunt cât mai naturale, cât mai sănătoase pentru organismul uman, se vând mai bine. Rafturile magazinelor ne îmbie cu o varietate mare de produse pe care scrie ,,100% natural”, sau ,,cu ingrediente 100% naturale”, sau ,,cu extract 100% organic”. Dar care dintre aceste expresii ne asigură că alegem într-adevăr un produs sănătos și natural? Niciuna! Iată de ce:
 

Eticheta cu ,,100% natural” – ne spune faptul că produsul conține ingrediente produse de natură. Dar cum nu există nici o reglementare legislativă legată de cuvântul ,,natural”, acest lucru nu presupune că aceste ingrediente nu au fost produse cu pesticide, îngrășăminte chimice cu potențial toxic, că nu au fost stropite cu tot felul de substanțe nocive pentru a ține dăunătorii la distanță, că nu au fost colorate artificial cu nuanțe chimice ca să fie mai roșii sau mai galbene, că nu au fost modificate genetic, că nu conțin conservanți sau că nu au fost tratate după ce au fost culese.
Cel mai bun exemplu este banala lămâie, pe care bunicile noastre o foloseau pe vremuri foarte des la prăjituri, dându-i coaja prin răzătoare. Dar atunci nu găseam la magazin lămâi tot timpul anului, iar coaja era comestibilă. Lămâia este un produs 100% natural, cu toate acestea vă invităm să citiți eticheta unei plase cu lămâi. O să descoperiți că sunt menționate mai multe substanțe toxice cu care lămâile au fost stropite, alături de recomandarea fermă de a NU consuma coaja. Cine poate garanta că în interiorul lămâii, în pulpă și în suc, este păstrat un mediu 100% natural, oare?

În concluzie ,,100% natural” nu înseamnă neapărat că este vorba despre un produs natural ci mai degrabă șansele să fie așa sunt extrem de mici.

  • Eticheta ,,Cu ingrediente 100% naturale” – este și mai departe de un produs cu adevărat natural. ,,Cu” înseamnă că are și ingrediente naturale, pe lângă cele chimice. Cu alte cuvinte, ne spune din start că vom descoperi pe lista ingredientelor și ceva conservanți sau E-uri.
  • Eticheta ,,Cu extract 100% organic” – similară cu cea de sus, induce însă ceva mai mult consumatorul în eroare, prin includerea cuvântului ,,organic”. De fapt, extractul acela 100% organic poate să fie în proporție de 1% din produs. Iar restul de 99% doar ingrediente chimice, iar afirmația ar rămâne totuși valabilă. Cu alte cuvinte, nu avem nici un beneficiu în privința sănătății alegând un astfel de produs.
  • Etichetele sau rețetele ,,curate” – sunt doar formulări de marketing, țin practic de o publicitate mincinoasă care are ca obiectiv păcălirea consumatorului că produsul pe care l-a ales este sănătos. De fapt, aceste expresii nu oferă nici cea mai mică garanție, iar dacă produsul ar fi fost cu adevărat ,,curat”, ar fi avut o certificare serioasă pe etichetă.

Ce înseamnă că un produs este bio, ecologic sau organic
  • Când un produs se prezintă ca fiind bio, eco sau organic, înseamnă că a fost realizat, ambalat și procesat respectând cu strictețe toate criteriile și standardele internaționale, reglementate printr-o legislație foarte riguroasă, care i-au permis obținerea unor certificări recunoscute pe plan mondial, iar acestea îi atestă calitățile de produs natural.
  • Toți producătorii de ingrediente și produse organice certificate sunt verificați periodic și trec prin controale extrem de stricte din partea autorităților.
  • Numai alegând un produs certificat bio, eco, organic avem garanția că un produs este cu adevărat sănătos și 100% natural!
 

Spre deosebire de cea convențională, agricultura ecologică nu permite folosirea pesticidelor chimice, sintetice și nici a erbicidelor. Nu se fac excepții în acest sens. Agricultorii folosesc însă pesticide alternative, derivate din ingrediente naturale, dar numai respectând anumite reguli.
Nu sunt folosiți în nici o etapă coloranți artificiali sau conservanți.
Produsele organice nu sunt radiate, nu sunt modificate genetic și nici testate pe animale.
Doar statutul special obținut de un produs prin certificarea bio sau certificarea ecologică ne garantează că acesta este organic, sănătos și natural.

Beneficiile produselor ecologice, organice, bio

  • În primul rând ele oferă garanția consumatorului că nu se expune nici unui risc pentru sănătate, derivat din consumul de conservanți, potențiatori de aromă sau alți aditivi, ca în cazul produselor convenționale.
  • În al doilea rând, toate beneficiile naturale ale ingredientelor și gustul autentic sunt păstrate în forma cea mai proaspătă și nealterată.
  • Nu in ultimul rand, produsele ecologice, bio, organice înseamnă sănătate curată.
Categorii

Suport clienti Luni - Vineri | 09:00 - 17:00

0372 129 877 contact@7Nature.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!