Aceasta faina de secara T130 va adauga o aroma tipica preparatelor, mai pronuntata decat aroma graului si cu o tenta dulceaga si fina.
Secara din care a fost realizata aceasta faina este provenita din culturile organice din sud-vestul Frantei.
Faina organica de secara are o culoare cenusie, este bogata in fibre, vitamine din grupa B si minerale, in special potasiu, fosfor si fier. Un alt beneficiu al fainii de secara este continutul scazut de gluten.
Faina a fost obtinuta prin procedeul traditional ancestral al morii din piatra, prin care semintele de secara au fost zdrobite usor, la presiune scazuta, respectandu-se astfel proprietatile nutritive continute in aceasta.
Pietrele morii care au contribuit la aceasta faina calitativa sunt realizate din granit preluat din muntele Massif du Sidobre din regiunea franceza Tarn.
Acest proces artizanal ofera o macinare cu o textura unica. Semintele integrale cu toate elementele sale, miezul, taratele si germenii sunt zdrobite usor si nu sunt supuse incalzirii sau oxidarii in cadrul acestui proces.
Toate elementele din secara sunt amestecate in timpul rotatiei morii, rezultand o faina omogena, sanatoasa si usor digerabila, fara aditivi sau adjuvanti.
Faina de secara T130 trebuie combinata cu o alta faina de grau pentru a realiza o paine dospita.
Painea de secara are o culoare mai inchisa si o valoare nutritiva si o densitate mare. Se potriveste perfect alaturi de unt sarat, branzeturi si platouri cu fructe de mare.
Litera „T” de pe ambalajul fainii, urmat de un numar cuprins intre 45 si 150, corespunde continutului de cenusa. Mai exact, este cantitatea de reziduri minerale inca prezenta in faina dupa cernere. Dupa macinarea boabelor de grau, o etapa esentiala este trecerea fainii prin site care separa particulele mai grosiere de amidonul, care are o textura foarte fina.
Prin cernerea mai mult sau mai putin fina se obtine faina cu continutul dorit de cenusa. Acest procedeu face posibila obtinerea unei faini mai mult sau mai putin bogate in minerale, care va creste mai mult sau mai putin in timpul gatirii.
Pentru a se masura tipul de faina, se ia 100 de grame de faina si se arde la 900 de grade timp de 2 ore. Cenusa ramasa provine in principal din coaja boabelor, din tarate.
Cu cat numarul tipului de faina este mai mare, cu atat faina este mai bogata in minerale si oligoelemente, deoarece contine mai multe tarate, iar faina este mai inchisa la culoare.
Cu cat este mai mic continutul de cenusa, cu atat faina este mai bogata in albus si deci in gluten si cu atat este mai alba.
Rafinarea fainurilor este in general structurata in 6 „Tipuri” de fainuri.
Faina T45 este foarte rafinata si, prin urmare, foarte usoara si foarte alba. Este potrivita pentru produse de patiserie fine. Indicele sau glicemic este ridicat.
Faina T55 se numeste „faina alba”. Contine foarte putine minerale si este folosita in principal in produse de patiserie usoare, paine alba si aluat de pizza.
Faina de grau tip T65 se mai numeste si „faina traditionala”. Este fluida si este folosita in preparate la cuptor clasice, de casa, precum briose, aluaturi de placinta, prajituri si poate fi folosita singura sau amestecata cu alte fainuri. Este ideala pentru aluatul traditional de paine si pizza.
Faina de grau tip T80 se mai numeste si „faina de ferma”, sau faina „semi-completa”. Ea a pastrat o parte din cojile exterioare ale bobului de grau. Este compromisul potrivit pentru a face tot felul de retete: paine de casa sau prajituri de casa.
Faina de grau tip T110 se mai numeste „faina completa”. Este mai densa decat o faina „semi-completa”, deoarece a pastrat o buna parte din tarate si ofera un gust si un aspect rustic retetelor.
Este perfecta pentru paine integrala si retete speciale.
Faina de grau tip T150 se mai numeste si „faina integrala”. Este mai densa decat o faina „semi-completa”, deoarece a pastrat o buna parte din tarate. Ofera un gust si aspect rustic retetelor.
Este perfecta pentru paine integrala si retete speciale.
Faina de secara T130 trebuie combinata cu o alta faina de grau pentru a realiza o paine dospita. Painea de secara are o culoare mai inchisa si o valoare nutritiva si o densitate mare. Se potriveste perfect alaturi de unt sarat, branzeturi si platouri cu fructe de mare.
Faina organica de secara are o culoare cenusie, este bogata in fibre, vitamine din grupa B si minerale, in special potasiu, fosfor si fier. Un alt beneficiu al fainii de secara este continutul scazut de gluten.
Faina de secara T130 eco Franta 1000g - Ingrediente: 100% secara*. (*Ingrediente provenite din agricultura ecologica) Poate contine urme de gluten, soia, mustar. Valori nutritionale medii per 100g: energie 1466kj/346kcal, grasimi 0.8g din care acizi grasi saturati 0.1g, glucide 74.9g din care zaharuri 0.1g, fibre 7.6g, proteine 6g, sare 0.001g. Se pastreaza intr-un loc uscat si racoros, ferit de caldura, umiditate sau lumina. Certificare ecologica producator FR-BIO-01. Origine UE. Distribuitor unic SC eRetail Romania SRL certificat RO-ECO-008. Adresa: str. Azurului, nr. 20, loc. Sanandrei, jud. Timis. A se consuma de preferinta inainte de data: vezi partea laterala.